Cum sa fii obiectiv/ How to be Objectiv

Probabil este unul din cele mai dubioase subiecte alese de pana acum, dar consider ca are sens sa imi exprim parerea. Motivul : am observat ca oamenii in general nu stiu cum sa fie obiectivi, spun ca stiu, dar pusi in fata situatiei, esueaza cu desavarsire.

Nu va fi o postare lunga fiindca explicatia este simpla :

Sa nu fii subiectiv in cazul unei probleme/decizii/hotarari etc. trebuie sa te scoti pe tine din context.

Bun, asta toata lumea stie, detasearea de impresii subiective/ sa fi impartial.  Dar lumea nu o face, din cauza ca in general dorim ca punctul nostru de vedere sa fie luat in considerare, fiindca toti credem ca tine de perspectiva. Dar daca tine de perspectiva, clar nu este OBIECTV ci subiectiv.

exemplu simplu :   Probabil toata lumea s-a intrebat intr-un punct sau altul ce ar face daca…(acum vine partea unde majoritatea devin mai mult subiectivi decat obiectivi) Ar fi de ales intre a-si salva familia sau un grup mare de oameni.

EVIDENT ca lumea in prima faza ar alege familia, logic fiind sa iti salvezi apropiatii, nu oameni pe care nu ii cunosti. Dar in decizii de genul asta oamenii aleg a fi subiectivi si nu obiectivi. Deciziile care au putere de afectare personala mai mare vor fi subiective decat celelalte unde toata lumea se lauda in a avea abilitatea de a fi obiectivi. Intre membrii unei familii de 5 oameni si un grup de 50 de persoane, care ar fi cea mai buna alegere ?? Subiectiv : evident familia – obiectiv : evident acea masa de oameni.

Oamenii iau decizii subiective in fiecare zi. Problema acestor decizii este ca majoritatea problemelor care “apar” in jurul nostru,  nu sunt din alte motive decat – ca la momentul nepotrivit nu am dorit sa traim cu  consecinsele decizia obiectiva, ci ne mintim in a alege cea subiectiva.

Tie ce iti merge cel mai bine ? Sa fi subiectiv sau obiectiv ?

Posted on August 27, 2013, in Opinii and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Prietene, e un subiect la care nu se mai gandesc decat batranii. Subiectivitatea a inlocuit in proportie de 90% orice alta manifestare a moralitatii. Ma gandesc poate la un android care ar putea fi obiectiv 100%. Mie unu ”imi merge”.

    • Stiu Razvan….intai sa iti multumesc faptul ca ai comentat. Eu spun ca atunci cand vine cazul, nu te lauda ca poti fi obiectiv cand nu vei putea, intradevar e greu sa fi 100% obiectiv, eu as sti cel mai bine ca ma pot condamna uneori ca sunt asa, dar mie imi merge.

      Rolul subiectivitatii este atunci cand se cere, la fel si cel obiectiv. Cand faci o alegere, indiferent ca este una vestimentara, muzica, unei partenere etc. cel mai bine este sa fi subiectiv. Pus intr-o situatie care afecteaza pe mai multe persoane si pus la colt, alegerea unei decizii obiective este cea mai buna.

      O saptamana cat mai frumoasa !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: